търси в интернет:
vesti.bg gbg.bg abv.bg
Гювеч.bg Кино Гювеч.bg
07.02.2016 г.
Търсене: в  
НАЧАЛО  |  КИНОПРЕМИЕРИ   |  ПРОГРАМАТА  |  НОВИНИ  |  DVD И ВИДЕО   |  КИНОИСТОРИЯ
НАЧАЛО » Киноистория » Филм
ТИГЪР И ДРАКОН (CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON)
Жанр: Екшън, Трилър
Година: 2000
Производство: САЩ/Китай/Тайван
Времетраене: 119 минути
Виж също: Официален сайт, Филмът в енциклопедия IMDB
Актьори: Чен Чанг, Сихунг Лунг, Петер Пау
Режисьор: Анг Лий
Сценарист: Ду Лу Уонг
Музика: Тан Дун

Сюжет: Уморен от смъртоносните битки, боецът Ли Му-Бай смята да повери сабята си, известна като "Зелената съдба", на господаря Те. Въпреки грижите на Шу-Лиен, в която Ли Му-Бай тайно е влюбен, сабята е открадната от мистериозен крадец. По същото време в града дъщерята на губернатора се подготвя за сватбата си, която е уредена против волята й.РЕЦЕНЗИИ
ТИГЪР И ДРАКОН
Уморен от смъртоносните битки, боецът Ли Му-Бай смята да повери сабята си, известна като "Зелената съдба", на господаря Те. Въпреки грижите на Шу-Лиен, в която Ли Му-Бай тайно е влюбен, сабята е открадната от мистериозен крадец. По същото време в града дъщерята на губернатора се подготвя за сватбата си, която е уредена против волята й.

"С "Тигър и дракон" се възражда най-древната митология в историята на китайското кино. Филмът нахлува в света на бойните изкуства на древен Китай, в едно общество на честта, легендите и строгите правила, което режисьорът Анг Лий рисува с огромна наслада, елегантен академизъм и величествено спокойствие. Битките са грандиозни, спектакълът е удивителен и заслепяващ с виртуозността си. "Тигър и дракон" не е само автентична екскурзия в средновековен Китай. Той е също вълнуваща мелодрама, събрала измислената с действителната история, фантастиката и кунг-футо, любовта и отмъщението..." - Марк Тулек, сп. "Cine Live"
"Тигър и дракон" е древен по своето вдъхновение, но много модерен в езика си... Каквото и да прави един кинематографист, би трябвало да го прави за съвременната публика. Китайската публика ме интересува много, но не бих могъл да пренебрегна европейските и американските си зрители. За да се обърна към всички тях, се постарах да намеря допирни точки между културите, без да пренебрегвам целостта на историята, която разказвам на екрана. Надявам се, че и двете публики ще харесат филма, макар и по различни причини..." - Анг Лий в интервю за сп. "Cine Live"

4 награди "Оскар"`2000 - за чуждоезичен филм, операторско майсторство, музика и сценография;
2 награди "Златен глобус" - за най-добър чуждоезичен филм и режисура;
4 награди на Британската академия 2000 - за чуждоезичен филм, режисура, музика и костюми;
3 награди "Независим дух"`2000 - за най-добър филм, режисура, поддържаща роля на Жан Зъи;
4 награди на Лосанжелиската критика - за най-добър филм, оператор, сценография и музика;
Награда на Лондонската критика за чуждоезичeн филм;
Награда на Нюйоркската критика за операторско майсторство.ТИГЪР И ДРАКОН
Оценка: 6
В началото на 19 век майсторът на бойните изкуства Ли Му Бай има намерение да се оттегли от светския живот и да се отдаде на медитация, след като се е опитвал да отмъсти за смъртта на своя господар. Той дарява своя меч - легендарно 400-годишно оръжие, известно като "Зелената съдба", на своята приятелка-съмишленица в усвояването на тънкостите на боя и негова тайна любовница Ю Шу Лиен. На път към Пекин своенравната дъщеря на влиятелен политик среща красив странник, който завладява въображението й. Същата нощ мистериозен маскиран крадец отмъква "зелената съдба". Ю Шу се впуска в отчаяно преследване на крадеца, при което води няколко изключително зрелищни битки със загадъчния бандит. Ли Му скоро разбира, че маскираният крадец действа в съдружие с някогашния убиец на господаря му, но въпреки това съзира уникален боен талант у крадеца и предлага да го обучава в най-висшите степени на бойните изкуства.

Този филм покори световните екрани с необичайната си стилистика, която разбужда въображението на зрителите и провокира собствените им критерии за модерно кино. Но "Тигър и Дракон" съвсем не е умозрителна и неразбираема творба, търсеща преди всичко усложнени внушения. Напротив, филмът на познатия и у нас Анг Лий има твърде опростена повествователна структура. Очевидно, авторите разчитат на друго - и това "друго" превръща творбата им в своеобразна феерия от пластични движения на камерата, виртуозна хореография и поезия. "Тигър и Дракон" би могъл да се интерпретира и като филм в духа и традициите на бойните изкуства. Да, те присъстват в тъканта на творбата, но не съставляват същността й. В същото време филмът разказва една любовна история, без да бъде традиционната сантиментална мелодрама. "Тигър и Дракон" някак естествено и с несъмнено кинематографично майсторство смесва жанрове и стилове, за да изгради собствена поетика. Това превръща работата на Анг Лий в кинематографично събитие, демонстриращо оригиналност на мисленето и необичайна зрелост на реализацията. Малко съвременни филми са толкова убедителни в пресъздаването на митове. Удивителното чувство за ритъм, несъмненото богатство на пластичните решения, тънката ирония, дръзкото привнасяне на елементи от различни жанрове -всичко това е в оснавата на неповторимата амалгама на тази завладяваща въображението творба.
Програмата
Градове
Кина
Филми
Дата
От ДоBox office класация
  1. ЗАВРЪЩАНЕТО

  2. XI А

  3. ПОКОРИ ЛУНАТА

  4. ЧЕНГЕ ЗА ЕДИН ДЕН: МИСИЯ МАЯМИ

  5. БАЩА В ИЗЛИШЪК

  6. МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ: СИЛАТА СЕ ПРОБУЖДА

  7. ПЕТАТА ВЪЛНА: ОТВЕТЕН УДАР

  8. НОРМ – ПОЛЯРНИЯТ МЕЧОК

  9. АЛВИН И ЧИПОНОСКОВЦИТЕ: ГОЛЯМОТО ЧИПОКЛЮЧЕНИЕ

  10. МОМИЧЕТО ОТ ДАНИЯ